De OneBlade 360 with Connectivity moet nog net een haartje handiger zijn dan de gewone OneBlade, want hij werkt zo je wilt samen met een (gratis) app. Hier lees je onze bevindingen.
De Philips OneBlade is al jaren een begrip in scheer- en trimland. Je kunt het elektrische scheerapparaatje gebruiken om je baardgroei bij te werken, je okselhaar af te scheren en de wat gevoeligere plekken kort te wieken. Ontzettend handig, en dan is er ook nog een versies van dit apparaat die met een app werkt. Die versie van de OneBlade, genaamd de Philips OneBlade 360 with Connectivity, (ook wel OneBlade 360 Connected)is onderwerp van deze review.
Philips OneBlade 360 with Connectivity: de QP4631/65, je weet wel
Er zijn inmiddels heel wat verschillende versies van de Philips OneBlade. De enige manier om ze écht van elkaar te onderscheiden, is met het modelnummer. In het geval van de OneBlade 360 with Connectivity gaat het om de QP4631/65. Deze heeft een adviesprijs van afgerond 75 euro. Je krijgt er een elektrisch scheerapparaat met bluetooth voor. Met die verbinding kan je hem met je smartphone koppelen. In de doos zit verder een handige opberghoes (met ruimte voor een extra mesje), een scheerkop, drie trimaccessoires en een usb-kabel voor het opladen.
Kijkend naar de prijs en mogelijkheden hebben we hier te maken met een soort tussenmodel. Er zijn duurdere varianten van de Philips OneBlade (te herkennen aan de aanduiding 'Pro' in de naam). Er zijn ook ook goedkopere modellen, die voor de helft van de prijs van de OneBlade 360 with Connectivity over de toonbank gaan. Het belangrijkste verschil met die goedkopere varianten is dat daar geen bluetooth op zit (en je dus geen ondersteuning via de gratis app hebt) en dat de trilmotor net even anders is. Die is dunner, maar wel krachtiger.
Philips OneBlade 360 with Connectivity: soepeler over het gezicht
Dat verschil merk je tijdens het scheren of trimmen, al is heel subtiel. Als gebruiker van de oudere OneBlade-apparaten voelt het alsof de scheermesjes op het nieuwe product veel soepeler over mijn gezicht heen glijden. En dat zonder wondjes te veroorzaken, wat bij de oudere versie nog wel eens het geval was. Voor dit artikel maak ik gebruik van de 360-mesjes, die met de contouren van je kaaklijn en wangen meebewegen, om schade te minimaliseren.
Die mesjes heb ik ook gebruikt op de apparaten zonder bluetooth. Daar merkte ik overigens al verschil met de reguliere kopjes, zonder meebewegend mechanisme. Het aantal wondjes was destijds al veel minder en met dit nieuwe apparaat – voor mij in elk geval – geheel verleden tijd. Dat is niet alleen afhankelijk van de scheermesjes of het scheerapparaat. De lengte van je haren speelt een rol in de ervaring met dit handige en compacte systeem. Langere haren zijn moeilijker weg te halen.
Daarbij kunnen de meegeleverde accessoires nuttige, maar beperkte diensten bewijzen. Ze kunnen de wat langere haren wel in bedwang houden, maar het apparaat kan wel vastlopen of te hard gaan trekken bij al te dikke bossages. Dat kan zorgen voor wondjes of andere onprettige scheermomenten. Je kunt de trimkam overigens op vijf niveaus instellen, wat in principe prima is. Maar het is mijn ervaring dat de Philips OneBlade meer bedoeld is voor korte haren op je gezicht of andere delen van je lichaam. De stelling van Philips dat deze OneBlade 'haar van iedere lengte kan trimmen, scheren en stylen' is dan ook wat optimistisch.
Droog én nat scheren
Aangezien de Philips OneBlade 360 with Connectivity waterdicht is, kun je hem onder de douche gebruiken. Dat raad ik echter af, aangezien de mesjes veel te snel over de haren heen glijden en het scheersysteem daardoor minder accuraat is. Wat wel handig is, is dat je op een droge of natte huid kunt scheren. Als je even snel haast hebt of gewoon een deel van je gezicht wil bijwerken, dan hoeft daar geen compleet ritueel van warme water en scheerschuim aan te pas te komen.
Of het goed is voor je huid, is een tweede. Ik merk dat wanneer ik droog scheer, mijn huid sneller geïrriteerd raakt. Dat kan natuurlijk aan mijn huid liggen, maar ik kan me niet voorstellen dat ik daarin de enige ben. Mijn huid natmaken met lauw tot warm water voorkomt in elk geval een hoop gedoe en levert altijd een strak resultaat op. Meestal ga ik er een dag later nog overheen met een echt scheermes, inclusief dat voorbereidingsritueel, en dan is mijn gezicht zo glad als ik wil hebben.
Maar goed, ik gebruik de Philips OneBlade 360 with Connectivity dan ook als ondersteuning voor het echte werk. Al zijn er soms dagen dat ik daarvoor geen tijd heb (of vrijmaak). Dan merk ik wel dat mijn huid gladder is dan ik had verwacht. Helemaal als je tegen de groeirichting in scheert, wat meestal afgeraden wordt, kun je een paar dagen vooruit. Dit levert ook veel minder irritatie op dan je zou denken, al gebruiken we na elke scheerbeurt natuurlijk wel aftershave.
Wat me verder opvalt is dat het mesje best lang meegaat. Philips claimt een gebruiksduur van vier maanden, maar uit ervaring weet ik dat ze dat niet halen. Op een gegeven moment worden ze wat botter en nemen de prestaties af, waardoor je sneller te maken krijgt met krasjes in de huid. Dat gebeurt vooral wanneer je (een deel van) je benen scheert. De wat gevoeligere plekken zijn vatbaarder voor irritaties en wondjes, maar dat is nou eenmaal de aard van de huid op die plekken.
Weer een andere aansluiting...
Dat is en blijft een nadeel, maar dat geldt niet alleen voor de Philips OneBlade 360 with Connectivity. Ik moet het eerste elektrische scheerapparaat nog tegenkomen waarbij ik helemaal geen wondjes oploop. Dus daarom ben ik hier niet al te streng over. Wat ik vervelender vind, is de laadkabel die bij de bluetooth-versie van de OneBlade zit. Die heeft een andere aansluiting dan bij het volwaardige scheerapparaat dat ik gebruik, evenals de andere OneBlade-modellen.
Ook hier realiseer ik me dat dit een persoonlijke situatie is. Maar een scheerapparaat is nou eenmaal een persoonlijk product, dus ik vind het dan belangrijk om zoiets te benoemen. En ook hier geldt: ik ben vast niet de enige die meerdere Philips-scheerapparaten heeft. Maar ik kan dus niet één kabel gebruiken voor mijn oude OneBlades en de nieuwe. Terwijl de bluetooth-loze versies, mijn persoonlijke scheerapparaat en zelfs de Epilator Series wél dezelfde kabel gebruiken.
Daar komt bij dat de nieuwe aansluiting geen usb-c is, maar een variant op de bestaande Philips-opladers. Als je dan tóch een nieuwe aansluiting introduceert, doe het dan meteen goed. Nu heb ik dus weeer een extra kabel in de lade liggen voor één specifiek apparaat, terwijl we in Europa zouden werken naar één oplaadaansluiting voor een breed scala aan apparaten. Wellicht heeft de volgende OneBlade wél een usb-c-aansluiting.
Opladen duurt ongeveer een uurtje, en kun je natuurlijk doen op het moment dat je hem niet gebruikt. Tijdens het scheren kun je het apparaat niet opladen, maar dat is ook wel weer veilig aangezien je ondertussen met water werkt. De gebruiksduur is ongeveer 45 tot zestig minuten. Dat is goed voor vijf tot zes scheerbeurten, afhankelijk van het oppervlakte en hoe precies je wil zijn. Helaas is het zo dat je meestal pas te laat doorhebt dat de accu (bijna) leeg is.
Philips Daily Care app voor OneBlade
Daardoor kwam het bij andere OneBlades nog wel eens voor dat ik tijdens het scheren opeens zonder acculading zat. Los van het feit dat ik nu (ongeacht het model )tijdig de lader erbij pak, heb ik met de OneBlade 360 With Connectivity een alternatief. Daarmee kan ik de Philips Daily Care app (beschikbaar voor de Play Store en de App Store) gebruiken om te zien hoe hoog het percentage van de accu nog is. En zo veel beter inschatten hoeveel tijd ik nog heb en wanneer ik zou moeten opladen, al heb ik mezelf ondertussen aangeleerd dat na vijf scheerbeurten gewoon maar te doen.
Dat is niet het enige wat je kan doen met de app. Middels augmented reality kun je onder meer achterhalen welke baardstijl bij jouw gezicht past. Een leuke functie die je wellicht één of twee keer gebruikt, maar daarna niet meer nodig hebt. Verder krijg je hulp bij het scheren: je krijgt middels een liveweergave je eigen baardlijn te zien, waar je langs kunt scheren, en krijgt feedback over de snelheid waarmee je het mesje over je huid beweegt. Hoe sneller, hoe meer kans op wondjes.
Daarom is vooral die laatste optie handig voor mensen die zich voor het eerst scheren. Zo krijgen ze in realtime feedback over hoe snel ze scheren, en kunnen ze eventueel de snelheid aanpassen indien nodig. Persoonlijk heb ik de functies – afgezien van het uitproberen voor deze review – niet gebruikt, omdat ik ze niet nodig heb. Ik scheer me al ruim twintig jaar en weet inmiddels wel hoe het zit met mijn baardlijn en de optimale scheersnelheid.
Waar ik de app wel voor gebruikt heb, is om te zien hoe het met het vermogen van de accu zit en wanneer het mesje dat ik heb gebruikt toe is aan een vervangbeurt. In allebei de gevallen geeft de Philips Daily Care-app advies bij benadering. Het is helaas geen exacte wetenschap. Je krijgt dus over het algemeen een idee wanneer het tijd is voor het opladen of het vervangen. Dat gebrek aan nauwkeurigheid maakt de app een stuk minder nuttig, zeker voor ervaren scheerders.
Conclusie
Ondanks de onvolkomenheden met betrekking tot de accu-indicatie en afnemende prestaties wanneer de scheerkop vervangen moet worden, raad ik al jaren Philips OneBlade apparaten aan. En dat blijf ik voorlopig ook doen. Zoals gezegd gebruik ik het apparaat ter ondersteuning voor het echte werk, en af en toe wanneer ik haast heb. Over de scheerprestaties ben en blijf ik dus enthousiast, alleen vind ik de prijs die je voor de kopjes betaalt wel vrij fors.
Twee losse 360-kopjes kosten namelijk 28 euro, of 18 euro per stuk. Voor een 3-pack ben je 38 euro kwijt. Toegegeven, Philips claimt dat je met dat laatste pakket een jaar zou moeten doen en dan valt de prijs mee. Maar de ervaring leert dat een mesje echt niet vier maanden meegaat. Helemaal niet wanneer je ook andere delen van je lichaam scheert naast je gezicht. Daardoor kan dit een duur systeem zijn, ook wanneer je het gewoon ter ondersteuning gebruikt.
Daarnaast vind ik de app weinig toevoegen. De functies op basis van augmented reality zijn leuk bedacht, maar meer een gimmick dan echt nuttig. Ook de gevorderde scheerders onder ons kunnen zonder deze hulp. De matige nauwkeurigheid om de resterende kwaliteit van het mesje in te schatten, is ronduit teleurstellend. Zo weet je nog steeds niet waar je aan toe bent, terwijl juist een app een exacte weergave suggereert. Op deze manier is het hooguit een kleine houvast.Kortom, al zal ik OneBlade met 360-kopjes in het algemeen zeker blijven aanraden, dat gaat niet per se op voor de Philips OneBlade 360 with Connectivity-versie.
Philips OneBlade 360 with Connectivity in een oogopslag | |
Scheersysteem | Contourvolgend 360 mes Dubbel beschermingssysteem |
Accessoires | 5-in-1 instelbare trimkam Opklikbare lichaamskam Opklikbaar huidbeschermingssysteem Extra vervangmesje Reisetui |
Accu | Lithium-Ion Oplaadtijd: ca. 1 uur Gebruikstijd: 45-60 min. Laadt via USB-A (5V/1A) |
Waterdicht | IPx7 waterdicht |
Bijzonderheden | Bluetooth-verbinding Nat en droog te gebruiken |
Adviesprijs | € 74,99 |
Koop bij |
Philips
Lees volgend artikel: Black Friday-deals: MSI brengt prestaties en stijl samen in twee toonaangevende laptops